Vrachtwagen Opleiding

Als toekomstige vrachtwagenchauffeur kan je bij ons terecht voor je RVM1, VM2C of VM3C vrachtwagen theorie.

Dankzij de jarenlange ervaring weten zij precies welke lesstof jij moet beheersen om alle examenvragen te beantwoorden.

Net als bij de auto, begint de opleiding met theorie. Theorie bestaat uit drie modules:

 • RVM1C: Basiskennis Verkeer & Techniek, lading en vervoerwetgeving
 • VM2C: Verdieping Voertuigtechniek en Veilig lading vervoeren
 • VM3C: Verdieping Wet- en regelgeving, markt en beroepshouding

Om je goed voor te bereiden op de examens, kun je deelnemen aan onze klassikale trainingen. Deze worden gegeven in dag- of avondopleidingen. Tijdens de theorietrainingen rijden we een rijtest met je, zodat we precies weten hoeveel rijlessen je straks nodig hebt voor het praktijkexamen. Op basis hiervan wordt persoonlijk pakket voor je samengesteld.

Maak een keuze uit één van onze verkeersopleidingen:

INTAKE VRACHTWAGEN 2 uur € 180,-

JE VRACHTWAGEN RIJBEWIJS HALEN? BEGIN MET EEN INTAKE

Wanneer je het vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) wilt halen doorloop je verschillende stappen en moet je een aantal keuzes maken. Wij adviseren iedereen om te starten met de intake. Je krijgt dan een goed beeld van wat je te wachten staat wij kunnen je gericht adviseren. De stappen zijn:

 1. Intake
 2. Gezondheidsverklaring invullen op https://mijn.cbr.nl
 3. Medische keuring
 4. Theorie halen (zelfstudie of cursus)
 5. Praktijkles + praktijkexamen
 6. Basiskwalificatie Code95 (indien je het rijbewijs beroepsmatig gaat gebruiken)

De keuzes die je maakt hebben die direct invloed hebben op de kosten van het vrachtwagenrijbewijs.

DOOR ONZE INTAKE WEET JE WAAR JE AAN TOE BENT

 • Tijdens de intake rij je ongeveer 1,5 uur met een van onze instructeurs in de vrachtwagen.
 • Na de les leggen wij je de mogelijkheden uit hoe jij je vrachtwagenrijbewijs kunt halen.
 • Je krijgt een indicatie van de kosten van je volledige rijopleiding

Je gaat direct de weg op

 • Bij aankomst op de rijschool staat de vrachtwagen voor je klaar, onze ervaren instructeur gaat direct met je de weg op
 • Je ervaart hoe het is om in een vrachtwagen te rijden. Je hebt eigenlijk meteen je eerste rijles gehad

  OPLEIDINGSPAKKETTEN

  Heb je inmiddels de intake gehad, dan is het tijd om een keuze te maken uit een van onze pakketten.

  Op basis van ons advies en jouw ervaring kan je een pakket kiezen met 15, 20, 25 of 30uur praktijkles. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 29 lesuren. Hoe meer lessen hoe hoger de korting in je pakket. Je kan het lespakket uitbreiden met theorie (Cursus of zelfstudie) en de Basiskwalificatie Code95.

  Intest C 2 uur € 180,-

  Rijopleiding C 15 uur met examen

   

  € 1.795,- 
  Rijopleiding C 20 uur met examen  € 2.210,- 
  Rijopleiding C 25 uur met examen  € 2.625,- 
  Rijopleiding C 30 uur met examen  € 3.140,- 
  • DE THEORIE VOOR HET VRACHTWAGEN RIJBEWIJS

   Na de gezondheidsverklaring en de medische keuring is de tweede stap van de opleiding het halen van de theorie. Als je het vrachtwagenrijbewijs zonder code95 nodig hebt, dan hoef je slechts 1 theorie-examen (RVM1-C) te halen. Heb je Code95 nodig op je rijbewijs, dan haal je naast RVM1-C nog 2 theorie-examens, namelijk VM2-C en VM3-C.

   RVM1-C:
   In dit examen krijg je vragen over verkeersregels voor vrachtwagens en basiskennis over techniek, lading en wetgeving (administratie).

   Het examen bestaat uit 65 meerkeuze vragen waarvan je tenminste 52 vragen goed moet maken. Wanneer je dit examen hebt gehaald mag je praktijklessen plannen en het praktijkexamen voor de vrachtwagen afleggen.

   VM2-C:
   Dit examen gaat grotendeels over voertuigtechniek en ladingzekeren. Je leert hoe je als chauffeur optimaal gebruik maakt van het voertuig, jouw taak als chauffeur bij onderhoud en storingen en je leert over elektronische en mechanise systemen. Daarnaast wordt ingegaan op lading en ladingzekeren.

   Dit examen bestaat uit 65 vragen waarvan je tenminste 52 vragen goed moet maken.

   VM3-C

   In dit examen krijg je vragen over de Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit, de (digitale) tachograaf en vervoersdocumenten. Ook krijg je vragen over veiligheid, gezondheid, branche en bedrijf.

   Dit examen bestaat uit 65 vragen waarvan je tenminste 52 vragen goed moet maken.

   Meer informatie over de theorie-examens kan je vinden op de website van het CBR

   https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/vrachtauto/vrachtautorijbewijs-halen/rijbewijs-c-met-code-95.htm

   CURSUS OF ZELFSTUDIE

   Je kan je voorbereiden op de theorie-examens door zelfstudie, maar voor de beste voorbereiding adviseren wij om een theoriecursus te volgen. Onze ervaren docenten bereiden je tijdens een uitgebreide theoriecursus optimaal voor op de verplichte examens. Stap voor stap wordt alle theorie uitgelegd, je hebt de mogelijkheid tot vragen stellen en je maakt oefenexamens. Samen met de andere studenten wordt de theorie uitgebreid besproken. Ook wanneer je ervoor kiest om de cursus te volgen zal je je alsnog ook thuis goed moeten voorbereiden op de theorie-examens.

   LESMATERIAAL

   Ayat heeft samen met uitgever VekaBest een complete set lesmateriaal samengesteld waarmee alle verplichte theorie-examens die horen bij de opleiding tot vrachtwagenchauffeur kunnen worden gehaald. Deze set wordt gebruikt tijdens de theorie-cursus, maar is ook geschikt voor zelfstudie.

   Naast drie theorieboeken bevat het lesmateriaal online examentrainingen waarmee je realistische examens kan oefenen zoals je die ook bij het CBR kunt verwachten.

   HET THEORIE-EXAMEN DOE JE BIJ HET CBR

   Wanneer je de theorie goed hebt geleerd kan je examen doen bij het CBR. Het theorie-examen wordt door Oosterpoort voor je gereserveerd op een datum en CBR locatie in overleg. Het theorie-examen maak je bij het CBR achter een computer. Je krijgt direct te zien of je geslaagd of gezakt bent. Na reservering ontvang je een reserveringsbevestiging met reserveringsnummer per e-mail. Dit reserveringsnummer heb je nodig bij het CBR.

   •Theorie opleiding incl. 15 avonden cursus, 3x theorie examen met 3 theorieboeken plus 28 uur internet oefenexamens. € 1.080,00   
   •Theorieboek M1 € 80,-  
   •Theorieboek M2 & M3 € 80,-

  BASISKWALIFICATIE CODE95

  Als je het rijbewijs C beroepsmatig gaat gebruiken, dan heb je ook de aanvulling Code95 nodig. Code95 is de Europese richtlijn vakbekwaamheid en is de vervanging voor het vroegere chauffeursdiploma.

  De basiskwalificatie Code95 geldt voor iedereen die een rijbewijs C gaat halen ná 01-09-2009 en het rijbewijs beroepsmatig wil gaan gebruiken. Naast de 2 aanvullende theorie-examens (VM2C en VM3C) bestaat de basiskwalificatie code95 uit twee praktijktoetsen:

  • Praktische Toets
  • Toets besloten terrein.

  Praktische toets voor beroepschauffeurs – Laden en lossen

  De praktische toets is een onderdeel van de basiskwalificate Code95 en bestaat voor vrachtwagenchauffeurs uit een aantal scenario’s uit de beroepspraktijk. Deze scenario’s zijn:

  • het correct beladen (stuwen) van een vrachtwagen,
  • controle van veiligheidsvoorzieningen,
  • maatregelen bij noodsituaties,
  • voorkomen van criminaliteit,
  • schadeformulier
  • maatregelen bij gladheid en storingen

  Gedurende een dagdeel training worden alle bovenstaande onderwerpen behandeld en wordt de cursusdag afgesloten met een examen. Oosterpoort heeft eigen gecertificeerde instructeurs die onder toezicht van het CBR/CCV de examens voor de praktische toets mogen afnemen.

  Toets besloten terrein – Manoeuvreeropdrachten met de vrachtauto

  De toets besloten terrein is een onderdeel van de basiskwalificate Code95 en bestaat voor vrachtwagenchauffeurs uit 7 opdrachten. Deze opdrachten zijn:

  • Spiegelgebruik / Spiegelafstelplaats
  • In een rechte lijn achteruit rijden met een precisiestop
  • Naar links of vooruit rijden met een precisiestop
  • In rechte lijn achteruit rijden naar een denkbeeldige muur met een precisiestop
  • Slalom vooruit met precisiestop
  • Zijdelings verplaasten naar links of rechts achterwaarts
  • 180 graden draai binnen een beperkte ruimte
  • MEDISCHE KEURING VOOR BEROEPSOPLEIDINGEN

   Wil je het chauffeursdiploma halen voor de taxi of ga je een grootrijbewijs halen (vrachtwagen of bus), dan moet je medisch gekeurd worden. Hieronder staat welke stappen je moet volgen.

   BEROEPSCHAUFFEURS: VRACHTWAGEN, BUS
   RIJBEWIJS C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E

   Wil je een van bovenstaande rijbewijzen halen óf verlengen? Dan moet je elke vijf jaar een gezondheidsverklaring invullen. De gezondheidsverklaring vul je online in op mijn.cbr.nl.

   Stappenplan medische keuring vrachtwagen / bus:

   1. Vul je gezondheidsverklaring in op mijn.cbr.nl Binnen 5 werkdagen ontvang je bericht (keuringsverslag) van CBR. Dit bericht komt te staan in het portaal op mijn.cbr.nl Print dit uit (inclusief alle bijlagen).
   2. Maak een afspraak voor een medische keuring bij een gecertificeerd bedrijfsarts. Neem alle documenten die je van CBR hebt geprint mee. Duurt het te lang voordat je gekeurd kan worden bij Oosterpoort, dan kan je ook een afspraak maken bij een van onderstaande gecertificeerde bedrijfsartsen in de regio.– Quintus Five: www.quintusfive.com
    – Medity Medische Diensten: www.medity.nl
   3. De arts onderzoekt je algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid en vult het keuringsverslag en andere formulieren in.
   4. Bent je onder behandeling van een specialist voor een gezondheidsprobleem, en heeft het CBR aangegeven dat er een rapport van de specialist nodig is? Ga dan langs bij je eigen specialist voor dit rappoort en stuur deze direct mee met het keuringsverslag.
   5. Stuur alle gevraagde informatie naar:
    CBR,
    t.a.v. medische administratie Gezondheidsverklaring
    Postbus 1062
    2280 CB Rijswijk
   6. Het CBR beoordeelt alle informatie en (via Mijn CBR) ontvang je binnen 4 weken bericht over je gezondheidsverklaring.Is alles goed, dan ontvang je een verklaring van geschikheid. Er kan nu een praktijkexamen voor je gereserveerd worden.Als het nodig is verwijst CBR je door naar een medisch specialist met een verwijsbrief. Het onderzoek van de specialist wordt ook naar het CBR gestuurd. Hierin geeft hij advies of je gezond genoeg bent om te rijden. Het zou ook kunnen dat het CBR wil dat je een rijtest gaat doen.

    

   VERKLARING VAN GESCHIKTHEID

   Na de keuring door de arts (en eventueel een speciallist) ontvang je van het CBR bericht of er een verklaring van geschiktheid wordt afgegeven. Over het algemeen ontvang je de verklaring van geschiktheid binnen 2 tot 4 weken na de medische keuring. Ayat Verkeersschool adviseert om de medische keuring in het begin van je opleidingstraject te reserveren om vertraging te voorkomen. Zonder verklaring van geschiktheid kunnen wij geen praktijkexamen voor je reserveren. In sommige gevallen kan de doorlooptijd oplopen tot 4 maanden of langer.

   MEDIBUS PAS

   Touringcarchauffeurs hebben soms een medibus pas nodig. Hiermee kunnen ze in Europe onderweg aantonen dat ze aan de medische normen voldoen om een bus/touringcar te besturen. Deze pas krijg je van de arts als je geslaagd bent voor het D-rijbewijs. Geeft dus na je praktijkexamen D even door aan onze administratie dat je de medibus wilt ontvangen. Wij zorgen dan dat de arbo-arts deze voorje aanmaakt en aan opstuurt. Op deze manier loopt de geldigheid van de pas gelijk met de vervaldatum van je rijbewijs.

  Rijinstructeurs opleiding

  Wij zijn praktijkmensen
  Spoed opleiding
  Avondcursus mogelijk
  Ook op zaterdag mogelijk
  In termijnen betalen
  De nieuwste lesmaterialen
  Veel examentrainingen
  Gratis intake/advies
  CRKBO erkenning
  Baangarantie mogelijk

  Contact

  AYAT Verkeersschool & Rij-opleidingen
  Westmallepad 9
  1066 PP Amsterdam

  E-mail. contact@ayat.nl
  Telefoon: 0207868726

  Mobiel. 06-43176849 / 06-41641538

  KvK nr:68546696
  Btw nr: NL857492329B01
  IBAN nr: NL85INGB0004432651
  Rijschool nr: 4509k8
  Algemene voorwaarden
  Privacyverklaring

   

  0
   0
   Jouw winkelwagen
   Jouw winkelwagen is leegKeer terug naar shop